Într-un sistem sanitar în care banii nu sunt niciodată de ajuns, în care pacienţii îşi cumpără singuri medicamentele şi materialele sanitare pe perioada internării, în care condiţiile din spitale sunt departe de lumea civilizată, există medici care depăşesc toate aceste bariere. Sunt dedicaţi trup şi suflet profesiei, ţin pasul cu noutăţile din lumea medicală şi sunt interesaţi să lase în urma lor medici la fel de competenţi.
Profesorul dr. Ion Georgescu, şeful Clinicii Chirurgie I din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Craiova, este considerat printre primii zece chirurgi din ţară, în 2010 fiind decorat de preşedintele României cu distincţia Meritul Sanitar în Grad de Cavaler. Operează din 1976 şi are la activ peste 12.000 de intervenţii chirurgicale. Deşi se consideră un chirurg de modă veche, fiind generalist, „pentru că noi încă le facem pe toate, chiar dacă chirurgia generală s-a divizat de mai mulţi ani în chirurgia fiecărui organ“, prof. dr. Ion Georgescu susţine că, în ciuda vârstei, a fost tot timpul adeptul noului.
GdS: Cum se poate face performanţă în actualele condiţii din spital?
Ion Georgescu: În 1971, când s-a dat în folosinţă Spitalul Judeţean de Urgenţă Craiova, totul era un lux, saloanele, sălile de operaţii, pentru acele vremuri, evident. Nu s-a făcut însă o reabilitare a clădirii în timp, în funcţie de necesităţi. Deşi s-au renovat anumite compartimente, blocuri operatorii, condiţiile hoteliere sunt departe de ceea ce ne dorim. Normele noi internaţionale pentru acreditarea spitalelor impun însă necesitatea îndeplinirii anumitor reguli, care trebuie să ducă la creşterea gradului de competenţă al unităţii. În ciuda acestor neajunsuri, activitatea medicală se desfăşoară la parametri optimi, la nivelul celor mai performante clinici din ţară şi chiar din străinătate.
GdS: Cu toate acestea, Craiova nu apare pe lista pr