Compania Naţională a Huilei (CNH) a realizat, anul trecut, o cifră de afaceri estimată la 443,6 milioane lei şi o pierdere de circa 156 milioane lei. Conducerea societăţii ne-a declarat că datoriile totale ale CNH sunt de aproximativ 5 miliarde lei (în jur de 1,1 miliarde euro), iar creanţele totale de la finele anului trecut se cifrează la 118,9 milioane lei.
Oficialii CNH ne-au precizat: "Cifra de afaceri este mai mare decât suma bugetată cu 14,2 milioane lei în principal datorită realizării unor venituri din vânzarea produselor reziduale. Previzionăm că pierderea este cu 6,7% mai mică decât cea bugetată. Valoarea totală a investiţiilor realizate anul trecut este de 12 milioane lei, fondurile constituite fiind din surse proprii ale societăţii".
Sectorul energetic se află, în prezent, la finalul unui amplu proces de restructurare, în care minele de cărbune sunt integrate în mari centrale electrice, astfel încât să fie eficientizate costurile de producţie a electricităţii. Societatea Naţională a Lignitului Oltenia (SNLO) a intrat, anul trecut, în componenţa Complexului Oltenia, alături de centralele de la Turceni, Rovinari şi Craiova.
Ca soluţie pentru salvarea şi eficientizarea exploatărilor de huilă din Valea Jiului, autorităţile au agreat cu FMI şi Comisia Europeană separarea minelor viabile de cele neviabile. Subvenţia va fi primită în continuare în baza programului de închidere a minelor neviabile, care trebuie să se încheie în 2018, potrivit ultimelor estimări.
Conducerea CNH ne-a explicat care este actualul stadiu al reorganizării: "Începând cu data de 18 decembrie 2012, a fost înfiinţată Societatea Naţională a Huilei - SNH SA, care va prelua efectivul unităţilor viabile din cadrul Companiei Naţionale a Huilei, conform OUG 68/2012, în termen de 30 zile. După finalizare, se vor face demersurile pentru intrarea SNH SA în Complexul Energe