De la 1 ianuarie 2013, pe toate pachetele de ţigări comercializate în Ucraina şi Republica Moldova trebuie să apară mesaje de descurajare a contrabandei. „Mulţi traficanţi de ţigări nu-şi dau seama la ce pericole se expun atunci când trec ilegal peste graniţă câteva cartuşe. Ei au impresia că nimic nu li se poate întâmpla şi că se pot opri în orice moment. Adevărul e însă altul. Majoritatea traficanţilor o sfârşesc rău, deoarece contrabanda cu ţigări îţi reduce drastic speranţa de viaţă în libertate. Un calcul simplu arată că o ţigară trecută ilegal graniţa îţi scurtează cu cinci minute viaţa petrecută în afara penitenciarului“, a declarat un medic de la spitalul Penitenciarului Jilava.
Pe lângă mesajele de avertizare care spun că traficul de ţigări poate provoca arest, pe pachetele comercializate în Ucraina şi Republica Moldova apar şi imagini descurajante, cu oameni care au făcut contrabandă, iar acum stau după gratii. „Sincer, pozele mi se par puţin exagerate“, mărturiseşte un consumator care face contrabandă cu ţigări de la vârsta de 15 ani. „Colegii de celulă cu tatuaje pe scalp sunt adăugaţi în Photoshop, se vede foarte clar. Nu prea îmi vine mie să cred că traficul transfrontalier de ţigări duce la aşa ceva.“
Un alt consumator susţine că nu există încă dovezi ştiinţifice care să arate legătura cauzală dintre traficul de ţigări şi condamnări definitive la închisoare. „Bunicul meu a făcut contrabandă cu ţigări şi a trăit în libertate până la 85 de ani. Vă spun eu că nu de la trafic faci puşcărie, ci de la altele. Cei care au făcut puşcărie au furat, au violat, au dat în cap la oameni pe stradă.“
O altă şcoală de gândire spune că puşcăria e în mare parte o chestie genetică şi că o faci dacă ai mai avut în familie oameni la pârnaie. În aceste condiţii, contrabanda cu ţigări doar declanşează arestul, deoarece trebuie să te prindă şi poliţiş