Ministerul de Externe a obtinut, in ianuarie 2013, asigurari din partea autoritatilor britanice privind respectarea legislatiei europene referitoare la liberalizarea accesului cetatenilor romania pe piata muncii din Marea Britanie, incepand cu 1 ianuarie 2014, a precizat MAE, la solicitarea NewsIn.
„MAE a obtinut, in luna ianuarie 2013, asigurari din partea autoritatilor britanice ca vor fi aplicate prevederile Tratatului de Aderare al Romaniei la UE referitoare la liberalizarea accesului cetatenilor romani pe piata muncii din Marea Britanie, incepand cu 1 ianuarie 2014”, precizeaza Ministerul Afacerilor Externe.
Noilor state membre li se pot aplica restrictii in ceea ce priveste libera circulatie a muncitorilor pentru o perioada de cel mult 7 ani de la data aderarii, astfel ca de la 1 ianuarie 2014 Romaniei si Bulgariei nu li se mai pot aplica aceste restrictii.
Totodata, MAE informeaza ca autoritatile romane efectueaza „demersuri permanente” pe langa toti factorii de decizie britanici si europeni vizand „imbunatatirea accesului cetatenilor romani pe piata muncii prin reducerea cazurilor de incalcare a drepturilor, dar si cresterea nivelului de informare privind legislatia aplicabila si limitarile la care sunt supusi in Marea Britanie”.
Intr-un interviu acordat duminica BBC1, David Cameron a indicat ca vrea sa limiteze accesul imigrantilor est-europeni, in special romani si bulgari, la sistemul britanic de ajutoare sociale. Aceasta decizie ar avea ca scop limitarea costurilor care vor fi generate de un nou val de imigranti din Europa de Est, dupa ce restrictiile pe piata muncii pentru romani si bulgari vor fi ridicate la 1 ianuarie 2014.
Atacul sau asupra asa-numitului „turism pentru ajutoare sociale” survine pe fondul ingrijorarilor privind miile de muncitori din cele doua tari care ar urma sa vina in Marea Britanie, in cauta