Fostul comandant adjunct al Aeroportului Militar Otopeni, Valentin Vasilescu, critică atitudinea României referitoare la proiectele gazoductelor rusești.
Analiza sa este publicată pe site-ul Vocea Rusiei. Vasilescu explică modul în care a ratat România ocazia gazelor rusești ieftine.
Potrivit licenţiatului în știinţă militară, marea luptă a secolului XXI se bazează pe premise economice, iar vulnerabilitatea unui stat este dependența de resurse, în principal de resursele energetice.
Cum a pierdut România războiul gazelor cu Bulgaria și Ungaria. În acest sens, rețelele energetice urmează anumite trasee, cunoscute în geografia militară drept direcții strategice, operative și tactice, prin care se aprovizionează obiectivele dintr-un teatru de acțiuni militare (așa-numitele TAM-uri).
În acest sens, politica externă a statelor ar trebui să depindă de evoluția rețelelor energetice ce străbat direcțiile TAM-urilor. România face parte din TAM-ul Central-Estic, pe direcția strategică Balcanică – operativa Turcă prin Carpații Meridionali. De aici, licențiatul în științe militare argumentează că România a ieșit nu numai de pe hărțile militare, dar și de pe cele energetice, pentru că politica externă a României nu a “încăput pe mâna unui profesionist și patriot”. Altfel spus, gazoductul South Stream, ce va lega Rusia de Europa Centrală și de Est, va merge pe direcția Balcanică – operativa Turcă prin Balcani, operativă care ocolește România întrutotul.
Motivul: România a refuzat să participe la proiectul South Stream, alegând varianta Nabucco. “Dacă România accepta să participe la South Stream, ea ar fi scurtat cu 50% lungimea conductei, dar ar fi scăzut și prețul de livrare al gazului furnizat de Gazprom către România”, spune Valentin Vasilescu în scrisoarea adresată lui Iulian Chifu. “Gazul partenerilor strategici ar fi fost vândut și pentru Ro