Alina Ghica, fostul preşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii, a declarat, miercuri, că nu s-a invocat niciunul dintre cazurile prevăzute de lege pentru revocarea sa din funcţia de membru al CSM, precizând că va respecta deciziile luate în adunărilor generale ale judecătorilor.
"Sigur, în condiţiile în care se ajunge la o asemenea concluzie, voi respecta deciziile adunărilor generale", a spus Alina Ghica, în contextul în care judecătorii Curţii de Apel Cluj au convocat pentru joi Adunarea Generală pentru a discuta despre revocarea sa din funcţia de membru al CSM.
Judecătoarea Alina Ghica a subliniat că în 2012 a fost pentru prima dată când evoluţia CSM a fost evidenţiată pozitiv în rapoartele Comisiei Europene din cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare.
Ea a enumerat câteva puncte pe care CSM, din punct de vedere tehnic, le-a îndeplinit, arătând că printr-o strategie coerentă de resurse umane au fost acoperite posturile vacante la instanţele şi parchetele "neatractive", s-a asigurat organizarea şi funcţionarea Inspecţiei Judiciare ca instituţie autonomă, iar CSM s-a manifestat ca un garant al independenţei justiţiei.
Judecătorii de la Curtea de Apel Cluj se vor întruni joi în Adunare Generală, pentru a cerere revocarea din CSM a judecătoarei Alina Ghica.
Totodată, judecătoria Râmnicu Vâlcea a declanşat procedura de revocare a lui Cristi Danileţ din Consiliul Superior al Magistraturii, considerând că şi-a exercitat necorespunzător atribuţiile încredinţate ca membru al CSM, întrucât a participat la o procedură netransparentă de alegere a conducerii instituţiei.
Şi magistraţii Judecătoriei Cluj-Napoca au decis, miercuri, în Adunarea Generală, să ceară revocarea lui Cristi Danileţ din CSM, decizia fiind luată în cadrul procedurii declanşate de judecătorii din Vâlcea.
Potrivit legii, un membru ales în CSM po