Sprijinul acordat de stat pentru energia regenerabilă a atras anul trecut investiții masive, în special în sectorul eolian, România fiind astfel cea mai activă ţară din Europa de Est în ceea ce privește capacităţile nou instalate. Anul acesta, pariul va fi în domeniul fotovoltaic, piața fiind încă la început.
Consultanții Accace, unul dintre liderii din Europa Centrală și de Est în zona serviciilor de outsourcing și consultanță, explică mecanismele pe care guvernul le are la îndemână pentru a încuraja producerea de energie verde, și oferă companiilor un ghid de gestionare a certificatelor verzi în contabilitate.
La fel ca restul statelor Europene, România urmărește creșterea procentului de energie produsă din surse regenerabile din totalul energiei produse în economie, ținta fiind de 38% pentru anul 2020. Pentru a atinge acest obiectiv, guvernele pot implementa diverse sisteme de promovare care să încurajeze companiile să producă, respectiv să distribuie energie regenerabilă. România a optat pentru sistemul de cote obligatorii.
Acesta este un mecanism de promovare a energiei electrice produse din surse regenerabile (energia verde) prin aplicarea cotelor anuale obligatorii de achiziţie de certificate verzi. Legea 220/2008 menționează, însă, și alte variante. De pildă: ajutoare pentru investiţii, scutiri sau reduceri de impozite, rambursări de taxe, scheme de promovare privind obligația de cumpărare a energiei din surse regenerabile.
Cum funcționează certificatele verzi
Furnizorii sunt obligați să achiziționeze certificate verzi care să le acopere cota minimă obligatorie de energie regenerabilă în totalul energiei furnizate către consumatorii finali (cota este stabilită anual de ANRE), iar producătorii de energie verde primesc lunar certificate gratuite pentru energia produsă (alta decât cea necesara consumului propriu).
Certifica