Asociaţia Magistraţilor din România (AMR) a solicitat, miercuri, în urma şedinţei Plenului CSM (Consiliul Superior al Magistraturii), demisia de onoare a membrilor CSM.
AMR precizează că, dacă acest lucru nu se va întâmpla, vor fi declanşate procedurile de revocare din funcţii a tuturor membrilor CSM. Magistraţii susţin că membrii CSM şi-au exercitat în mod necorespunzător atribuţiile încredinţate prin alegerea lor în acest Consiliu. Astfel că Asociaţia Magistraţilor din România a convocat, miercuri, Consiliul Director al organizaţiei, considerând “un lucru nefiresc şi nelalocul” său alegerea unui procuror, supus controlului ierarhic, în fruntea CSM, organism care garantează independenţa Justiţiei. “Asociaţia Magistraţilor din România a decis convocarea Consiliului Director pentru data de miercuri, 9 ianuarie 2013, pentru a dispune – după consultarea prealabilă a magistraţilor din România – cu privire la demersurile necesare pentru respectarea legalităţii, respectiv a tradiţiei şi cutumei instituţionale create în relativ scurta perioadă de timp în care Consiliul Superior al Magistraturii a funcţionat în actuala formă”, informează AMR.
Comunicatul AMR Nr.1/05.01.2013
Urmare a alegerilor din Consiliul Superior al Magistraturii din data de 04.01.2013, Asociaţia Magistraţilor din România consideră necesar să exprime următorul punct de vedere:
- Asociaţia Magistraţilor din România consideră un lucru nefiresc şi nelalocul lui alegerea în funcţia de preşedinte al organismului care garantează independenţa justiţiei a unui procuror a cărui activitate este supusă controlului ierarhic şi care funcţionează sub autoritatea ministrului justiţiei. Controlulul ierarhic exercitabil conform Constituţiei asupra unei persoane care conduce o instituţie reprezintă o formă de control asupra instituţiei înseşi.
- Dincolo de interdi