Reprezentanţii Asociaţiei Magistraţilor din România au solicitat, miercuri, la şedinţa Plenului Consiliului Superior al Magistraturii, demisia de onoare a membrilor CSM, precizând că dacă acest lucru nu se va întâmpla, vor fi declanşate procedurile de revocare din funcţii a tuturor membrilor CSM.
Cererea a fost formulată de către reprezentanţii Asociaţiei Magistraţilor din România (AMR) Norel Popescu şi Gabriela Baltag, care au venit miercuri la şedinţa Plenului CSM.
Aceştia au spus că cer demisia de onoare a membrilor CSM având în vedere lipsa de transparenţă şi coeziune în interiorul Consiliului.
Pe de altă parte, judecătoare Mădălina Afrăsinei, de la Tribunalul Bucureşti, reprezentant al Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România, a venit la şedinţa Plenul CSM, urmând să ceară amânarea luării unei decizii în ceea ce priveşte candidaturile pentru funcţia de vicepreşedinte al Consiliului.
Revocarea membrilor CSM se poate face doar prin votul judecătorilor sau procurorilor care i-au votat iniţial. După ce vineri 4 ianuarie Cristi Danileţ şi-a anunţat intenţia de a candida pentru funcţia de vicepreşedinte al CSM mai multe instanţe din ţară au anunţat că au demarat procedurile de revocare. Până în prezent şase judecătorii au votat pentru revocarea lui Cristi Danileţ din funcţia de judecător: Cluj, Râmnicu Vâlcea, Galaţi, Buzău, Huşi, Pătârlagele.
Potrivit legii, un membru ales în CSM poate fi revocat la cererea majorităţii instanţelor pe care le reprezintă, acestea hotărând cu două treimi din rândul judecătorilor în funcţie.
Pe de altă parte Cristi Danileţ susţine că în ţară sunt judecătorii care au respins cererea de revocare. Întrebat dacă îşi va da demisia de onoare aşa cum au cerut reprezentanţii AMR Danileţ a declarat că nu are nici un motiv să demisioneze.
Pe lângă AMR şi UNJR a criticat modul în care s-au desfăş