Bugetul pentru finanţarea ambulatoriilor de specialitate şi a spitalizării de zi vor creşte în 2013 cu 50 la sută, pentru descurajarea internărilor fictive. Prin această măsură se urmăreşte reechilibrarea internărilor şi a serviciilor care se efectuează de către spitale, în scopul descurajării internărilor fictive, dar şi pe cele făcute numai de dragul de a face servicii şi, ca atare, de a mări costurile. Cu astfel de măsuri, costurile pot fi diminuate şi unităţile sanitare s-ar putea încadra în bugetele aprobate. Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică susţin că aceasta este o măsură strict managerială de control şi transparenţă.
În cazul în care pacientul care ajunge la uşa spitalului nu necesită internare şi nu este un caz grav, acesta va fi direcţionat spre ambulatoriul de specialitate. Medicii de acolo vor vedea ce se întâmplă cu pacientul, dacă este nevoie îl duc la internare de zi sau la Unitatea de Primiri Urgenţe, de la caz la caz.
Totodată se va încerca reluarea unui ordin mai vechi privind adresabilitatea în unităţile de primiri urgenţe. Prin acest ordin se va încerca trierea cazurilor care ajung la Unitatea de Primiri Urgenţe. În clipa de faţă medicii de la UPU sunt asaltaţi de bolnavi a căror cazuri nu sunt grave şi ţin mai mult de specialitatea medicinei de familie. Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii susţin că în ultimul timp a fost descurajată această specialitate, nu funcţionează ambulatoriul de specialitate, întrucât nu a fost finanţat, nu funcţionează centrele de permanentă, nu funcţionează centrele multifuncţionale.
Bugetul pentru finanţarea ambulatoriilor de specialitate şi a spitalizării de zi vor creşte în 2013 cu 50 la sută, pentru descurajarea internărilor fictive. Prin această măsură se urmăreşte reechilibrarea internărilor şi a serviciilor care se efectuează de către spitale, în scopul descurajării internă