Miercuri, consilierii locali au aprobat indexarea cu 16% a taxelor și impozitelor locale. Aprobarea din Consiliul Local nu a făcut altceva decât să confirme ceea ce s-a întâmplat în fapt, începând de luni, 7 ianuarie, când romașcanii conștiincioși au aflat la ghișeul din primărie că trebuie să plătească taxe și impozite mai mari.
Deși autoritățile locale au explicat că majorarea este o consecință a aplicării prevederilor Codului Fiscal – nivelul taxelor și impozitelor locale trebuia indexat cu 16%, procent care reflectă inflația din ultimii trei ani -, iar administrațiile locale au obligația de a aplica legea, unii consilierii locali au cerut să le mai fie explicată, încă o dată, motivația proiectului de hotărâre.
La propunerea consilierului Petru Gîndulescu, ședința de Consiliu Local a început cu un moment de reculegere pentru Daniel Constantin Ghiniță, angajat al Primăriei Roman care a decedat săptămâna trecută.
După câteva clipe de liniște, consilierul Vasile Mocanu a cerut clarificări cu privire la proiectul privind indexarea taxelor și impozitelor locale. “Vreau să vă întreba ce dorim? Indexarea sau majorare? Pentru că, din punct de vedere etimologic, cele două cuvinte sunt total diferite“, a început alocuțiunea Vasile Mocanu. Acesta a întrebat-o pe Gabriela Pisică, directorul Direcției de Taxe și Impozite Locale, care va fi “nivelul fizic” al indexării taxelor în bugetul local și pentru ce investiții vor fi folosite sumele provenite din indexare. “Banii vor intra toți în structura bugetului, nu vor fi încadrați separat“, a răspuns Gabriela Pisică. Directorul Direcției de Taxe și Impozite Locale a explicat că indexarea trebuie făcută pentru ca activitatea de colectare să se desfășoare în condițiile legii. Consilierul liberal a invitat legislativului local să aibă în vedere situația atipică a municipiului, în care, din zece locuito