Procesul celor 66 de poliţişti de frontieră şi vameşi de la Punctul de Trecere a Frontierei (PTF) Siret a programat ieri un nou termen de judecată. Cu acest prilej, au fost audiaţi mai mulţi martori şi s-a vizionat o înregistrare în care apare agentul sub acoperire Mădălin Ionescu şi unul dintre inculpaţi, poliţistul de frontieră Romis Luchian. Cel mai important martor care a dat declaraţii în faţa judecătorului a fost comisarul-şef Gheorghe Ieremie, fost şef al Inspectoratului Judeţean al Poliţiei de Frontieră (IJPF) Suceava la vremea când s-au efectuat înregistrările şi operaţiunile de interceptare din PTF Siret.
Declaraţiile lui Ieremie aruncă îndoieli serioase asupra modului în care cei de la Direcţia Naţională Anticorupţie, structura centrală, au gestionat situaţia şi asupra provocărilor de care au avut parte poliţiştii de frontieră.
Chestorul-şef Ioan Buda, omul care a făcut numiri în funcţie la telefon
Fostul şef al IJPF Suceava a declarat că modul în care s-au realizat o serie de operaţiuni în ceea ce priveşte activitatea de la PTF Siret, în special în privinţa numirilor în funcţii, i-a ridicat numeroase semne de întrebare. Imediat după ce Mădălin Ionescu a fost numit şef al PTF Siret, comisarul-şef Gheorghe Ieremie a mărturisit că a primit un telefon suspect de la Bucureşti, de la şeful său direct, chestorul-şef Ioan Buda, fost şef al Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră (IGPF) din România.
„M-a sunat să-mi comunice o listă cu opt-zece nume de agenţi pe care urma să-i trimit în PTF Siret pentru a-şi desfăşura activitatea. Erau perechi de câte două persoane, şeful de grupă şi adjunctul. Era pentru prima dată în cariera mea când mi s-a întâmplat ca şeful IGPF să sune pentru a numi personal oameni în funcţie şi de aceea nu mi s-a părut normal. La fel de mirat am fost şi când mi-a transmis imperativ: