Plantele medicinale sunt ajutoare nepreţuite când vine vorba de tratarea sau ameliorarea amigdalitei. Infuzii, comprese, tincturi şi cataplasme, toate acţionează cu efecte uimitoare împotriva acestei boli.
Amigdalele au un rol benefic în organism, împiedicând pătrunderea bacteriilor în faringe. Totuşi, atunci când sunt inflamate, ele dau naştere unei infecţii dureroase, numită amigdalită. Simptomele acesteia (febra, dificultăţile severe la înghiţire şi durerile de cap) pot fi eliminate cu ajutorul remediilor naturale de mai jos.
Ceaiul de muşeţel
Iritaţiile în gât provoacă dureri înţepătoare şi sunt însoţite de congestii nazale, strănut şi tuse. Acestea pot fi tratate cu ceai de muşeţel, un excelent antibiotic. Pregăteşte o infuzie de muşeţel dintr-o linguriţă de plantă uscată la 250 ml apă. Bea două-trei căni de ceai călduţ pe zi, îndulcit cu miere sau poţi face gargară.
Tinctura de gălbenele
Pentru tratarea amigdalitei, se poate folosi tinctura de gălbenele. Aceasta are proprietăţi antiinflamatorii, antiseptice şi anestezice. Tinctura se prepară din două-trei flori de gălbenele la 100 ml de alcool. Diluează 10-15 picături de tinctură în 100 ml apă şi foloseşte-o ca să faci gargară, de trei ori pe zi.
Cataplasme cu cartofi
Recunoscut pentru proprietăţile sale antibacteriene şi antivirale, cartoful este eficient când este utilizat extern, sub formă de cataplasmă. Fierbe 500 grame de cartofi în coajă, după care pune-i într-un şervet şi zdrobeşte-i. Pentru a evita arsurile, înfăşoară-ţi gâtul într-un prosop şi aşează cartofii deasupra. Lasă-i să acţioneze până când se răcesc.
Comprese cu lămâie
Dacă ai temperatură ridicată şi frisoane din cauza amigdalitei, lămâia îţi vine în ajutor. Amestecă o lingură de zeamă de lămâie într-un sfert de litru de apă şi lasă câteva minute să se amestece. Înmoaie un şervet, presează-l uş