Consimţământul este obigatoriu înainte de efectuarea oricărei intervenţii medicale, fie este vorba de una mai puţin dificilă cum este endoscopia, fie una mai amplă. Astfel, pacientul este informat privind riscurile şi beneficiile pe care le presupune operaţia.
Din moment ce pacientul s-a hotărât pentru intervenţia chirurgicală şi i s-au făcut analizele necesare, următorul pas presupune semnarea consimţământului informat. Acesta include şi procedurile medicale urgente, pe care medicul le consideră necesare pe timpul operaţiei. De regulă, consimţământul se semnează cu câteva zile înainte de operaţie, pentru ca pacientul să nu se sperie privind riscurile şi să sufere de stări de anxietate. Doar în cazul intervenţiilor chirugicale de urgenţă consimţământul nu mai este necesar, relatează www.clicksanatate.ro.
Părinţii decid pentru copii
Consimţământul informat este necesar chiar şi în studiile clinice, a procedurilor de radioterapie sau în cazul întreruperii unei sarcini. În ultima situaţie, pacienta are nevoie de consiliere şi de o anume pregătire, deoarece după intervenţie pot apărea probleme de ordin emoţional. În cazul copiilor, părinţii sau reprezentanţii legali sunt cei care semnează consimţământul.
Include şi efectele secundare ale anesteziei
În cele mai multe dintre cazuri, consimţământul informat cuprinde două părţi: cel privind intervenţia chirugicală în sine şi cea în care este prevăzută anestezia. El se poate realiza atât în scris, cât şi oral. În acest mod pacientului i se poate explica în ce constă operaţia, care este scopul ei, care sunt riscurile şi efectele secundare, care sunt consecinţele cu sau fără tratament, dar şi ce alte alternative mai are. Tot atunci, pacientului îi sunt prezentate şi soluţiile de rezervă, dar şi ce presupune recuperarea. În cazurile în care pacientul este inconştient, nu mai este nevoie de obţinere