Ceea ce în 1920 funcţiona ca un tratament pentru epilepsie, astăzi a devenit o cură de slăbire miraculoasă ce promite o siluetă de vis, prin consumul excesiv de proteine şi eliminarea glucidelor din alimentaţie.
Dieta ketogenică presupune consumul de alimente bogate în proteine şi reducerea aportului de carbohidraţi (dulciuri, cereale, fructe şi legume). Scopul este de a folosi depozitele de grăsime ca sursă principală de energie a organismului, în locul glucozei.
Controversată şi îndelung combătută, dieta ketogenică îşi are avantajele şi riscurile ei, iar unul dintre susţinătorii ei, medicul Andrei Laslău(foto jos), rezident chirurgie în cadrul Spitalului „Sf. Ioan“, din Capitală, mărturiseşte că acest regim „accelerează arderea grasimilor“. Pe de altă parte, Valentin Vasile, profesorul şcolii de fitness MoveOn dezaprobă acest regim şi trage un semnal de alarmă referitor la neajunsurile lui.
„În opinia mea, dieta ketogenică nu îşi merită popularitatea“, spune Valentin Vasile, cu fermitate. „Modul de alimentaţie ne influenţează în mod direct sănătatea, aşadar este crucial ca înainte să ne înrolăm în a urma o dietă sau alta, să aruncăm o privire realistă şi obiectivă peste setul de avantaje şi dezavantaje“, susţine antrenorul.
După ce el însuşi a urmat această dietă, doctorul Laslău mărturiseşte că o alimentaţie corectă a fost suficientă. „ De la alimentaţie pleacă totul“, a recunoscut Andrei. „Degeaba te duci la sală sau alergi dacă mănânci prost. Succesul vine din bucatele pe care le deguşti, nu de la ce poţi să arzi caloric în 45 de minute, de trei ori pe săptămână“, este de părere Laslău.
Conştient că sportul, în ciuda avantajelor sale, nu poate face minuni pentru gurmanzi, Valentin Vasile afirmă că exerciţiul fizic este insuficient, dacă alimentaţia nu este una echilibrată. „Sportul are limitările sale în procesul de slăbire ş