Acum un secol, în ziua de 9 ianuarie, în regiunea rurală Yorba Linda din sudul Californiei se năştea Richard Milhous Nixon. La ceremoniile dedicate împlinirii celor 100 de ani de la naşterea celui de-al 37-lea preşedinte al Statelor Unite, care se desfăşoară în America începând de duminică, o serie de oficialităţi, între care mai mulţi politicieni şi militari, alături de fiica cea mare a lui Nixon, Tricia Nixon Cox, şi-au adus aminte de el ca de un preşedinte care a fost subestimat, dar şi ca de un preşedinte genial în materie de politică externă, aşa cum a comentat recent presa americană.
Preşedintele republican “privea lumea ca pe o lume cu 200 de ţări şi 200 de lideri, îi studia pe fiecare dintre aceşti lideri şi ştia o mulţime de lucruri despre ei. Avea un talent special, pe care nu l-am văzut egalat vreodată de altcineva”, a afirmat Bruce Herschensohn, un bun prieten şi autorul discursurilor lui Nixon.
Cel de-al 37-lea preşedinte al SUA a fost, în perioada războiului rece, republicanul hotărât să deschidă relaţiile diplomatice ale Statelor Unite cu China comunistă, pe care a vizitat-o în 1972, în cel de-al treilea an al primului său mandat prezidenţial. A iniţiat de asemenea cu fosta Uniune Sovietică o “destindere” şi a semnat două pacte bilaterale foarte importante privind controlul armamentului nuclear. După negocieri intense cu fostul preşedinte sovietic Leonid Brejnev, Nixon l-a determinat pe liderul comunist de la Kremlin să semneze, în acelaşi an, tratatul START I şi Tratatul Antibalistic prin care se interzicea dezvoltarea unor sisteme de interceptare a rachetelor nucleare. Nixon şi Brejnev proclamau atunci o nouă eră a “coexistenţei paşnice”, iar Kremlinul a organizat un mare banchet în seara zilei în care s-au semnat acele documente.
În privinţa războiului din Vietnam, când Nixon ajunsese preşedinte, în fiecare săptămân