Stimulentul de inserţie, acel bonus pentru încurajarea proaspetelor mămici să se reîntoarcă la serviciu, se acordă, începând din acest an, şi celor care au optat pentru indemnizaţia pentru creşterea copilului pe o perioadă de 2 ani. Până la finele anului trecut, acest stimulent se acorda doar mămicilor care au ales să stea acasă cu copilul până la împlinirea vârstei acestuia de un an.
Consilierul juridic al Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Sălaj, Marinela Cipleu, a declarat că numărul total al beneficiarilor de indemnizaţie pentru creşterea copilului la nivelul judeţului este de 1.848. Dintre aceştia, doar 50 de beneficiari au optat pentru creşterea copilului de până la un an, având astfel posibilitatea să solicite stimulentul de inserţie.
Doar că noile prevederi legislative privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copilului oferă dreptul să solicite stimulentul de inserţie şi celorlalte persoanelor care au optat pentru concediul până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani. Astfel, stimulentul de inserţie se acordă lunar persoanelor îndreptăţite care au optat pentru acordarea concediului pentru creşterea copilului şi a indemnizaţiei lunare, dacă acestea realizează venituri supuse impozitului, înainte de împlinirea de către copil a vârstei de un an, în situaţia în care persoana a optat pentru concediu pentru creşterea copilului în vârsta de până la un an, respectiv trei ani în cazul copilului cu handicap. Stimulentul se acordă şi după împlinirea de către copil a vârstei de un an, în situaţia în care persoana a optat pentru concediul de creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani, precum şi de o indemnizaţie lunară.
Persoanele care au ales concediul pentru creşterea copilului în vârstă de până la un an şi solicită, în perioada în care beneficiază de stimulentul de inserţie, acordarea concediului făr