Cele 10 grădiniţe din municipiul Zalău şi-ar putea redobândi personalitatea juridică pierdută în urmă cu patru luni, după ce consilierii locali au aprobat un proiect de hotărâre ce prevede ca acest lucru să se întâmple începând cu 1 septembrie 2013.
Întrebat de către consilierul democrat-liberal Vasile Dărăban, dacă Primăria a greşit acum un an când a retras grădiniţelor personalitatea juridică, edilul Radu Căpîlnaşiu a răspuns: “Da, pentru că am pus în practică politica PDL”, adăugând că singurul efect al gestului de atunci a fost pierderea indemnizaţiile de către directori, lucru ce nu a adus mari economii la bugetul local.
În solicitarea de redobândire a personalităţii juridice, coordonatorii celor 10 unităţi de învăţământ invocă mai multe argumente, printre care numărul mare de preşcolari (între 200 şi 300 de copii) şi faptul că toate sectorul administrativ din grădiniţă a rămas neschimbat (un administrator financiar, un administrator de patrimoniu şi personalul nedidactic). De asemenea, susţin solicitanţii, coordonatorul structurii-grădiniţă prestează aceeaşi activitate managerială cu directorul de grădiniţă, dar nu este remunerat, deşi indemnizaţia de conducere este minimă, respectiv de aproximativ 2.500 de lei pe an. În plus, toate controalele făcute de către instituţiile abilitate, precum şi alte aspecte ce ţin de managementul grădiniţei “justifică pe deplin necesitatea ca o astfel de instituţie să funcţioneze cu personalitate juridică”.
Reamintim că la începutul lunii septembrie 2012, toate grădiniţele din Zalău şi-au pierdut personalitatea juridică, în urma unei decizii a Consiliului Local privind reorganizarea reţelei şcolare pentru anul şcolar 2012-2013. Grădiniţele au trecut, astfel, în subordinea şcolilor, iar funcţia de director a fost înlocuită cu cea de coordonator-structură.
Cele 10 grădiniţe din municipiul Zalău şi-ar putea