Autorităţile române caută o soluţie de parteneriat public-privat sau o firmă care poate investi peste un miliard de euro în proiectul hidrocentralei Tarniţa - Lăpuşteşti, judeţul Cluj, a declarat ieri ministrul delegat pentru energie Constantin Niţă. El a spus că hidrocentrala de la Tarniţa - Lăpuşteşti "este necesară pentru echilibrarea sistemului energetic".
"Investiţia de la Tarniţa - Lăpuşteşti este una foarte importantă. Este nevoie de această investiţie şi căutăm investitori, pentru că suma necesară, de 1,2 - 1,4 miliarde de euro, nu este o sumă mică, iar statul român sau Guvernul nu îşi poate permite o astfel de investiţie. Trebuie să găsim o soluţie de parteneriat public-privat sau o firmă care poate să investească această sumă. Cu certitudine căutăm o astfel de firmă pentru că această hidrocentrală este necesară pentru echilibrarea sistemului energetic", a afirmat Niţă, prezent ieri la Cluj-Napoca, la inaugurarea unui centru de servicii al E.ON.
Printre cele mai mari şi mai aşteptate proiecte de către investitori sunt hidrocentrala Tarniţa (judeţul Cluj) şi reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă.
Deşi Guvernul a inclus aceste două proiecte în toate strategiile energetice pe care le-a elaborat în ultimii şapte ani, considerându-le esenţiale pentru sistemul energetic naţional, până în prezent nu a reuşit să le înceapă.
Niţă a mai adăugat că România doreşte să devină o piaţă de referinţă, regională, din punct de vedere al vânzării şi cumpărării de energie, fiind interesată în investiţii majore în acest domeniu.
"Guvernul Ponta este decis să îi sprijine pe toţi cei care doresc să investească în acest domeniu strategic pentru România. Noi dorim să devenim o piaţă de referinţă, regională în această zonă a Europei, din punct de vedere al vânzării şi cumpărării de energie şi suntem interesaţi în investiţii majore în domeniul energiei. Toţ