Criza economica, ce a eliminat ajutoarele sociale pentru milioane de persoane, contribuie la adancirea diferentei dintre statele bogate si cele sarace in statele membre ale Uniunii Europene, arata Comisia Europeana.
Cei mai afectati de aceasta situatie sunt tinerii, femeile somere si mamele singure din statele membre din estul si sudul Uniunii, scrie EU Observer.
"Majoritatea sistemelor de ajutoare sociale si-au pierdut capacitatea de a proteja bugetele familiale de efectele crizei", a precizat comisarul european pentru ocuparea fortei de munca, afaceri sociale si incluziune, Laszlo Andor.
Andor a prezentat analiza anuala a Comisiei cu privire la evolutiile sociale din 2012. In raport se arata ca o imbunatatire a sistemelor de beneficii sociale "poate creste rezistenta in fata socului economic si facilita o iesire mai rapida din criza".
In analiza de 496 de pagini se arata ca tarile membre cu cele mai multe fonduri alocate sistemului de asistenta sociala nu sunt cele cu cea mai mare datorie publica.
Studiul sustine ca protectia sociala puternica, asa cum ar fi ingrijirea copiilor mamicilor singure si standarde bine gandite pentru piata muncii, care ofera acces la beneficii in momente de dificultate, pot contribui la reducerea unei cifre care "atinge nivele nevazute in ultimii 20 de ani".
Mai exact, aproape 19 milioane de persoane nu au un loc de munca in zona euro.
"Toate progresele facute in materie de somaj au disparut odata cu criza economica", se arata in raportul lui Andor.
Inainte de criza, somajul in UE era de 7,1%. Somajul pe termen lung atinge acum 42,5% din someri si va creste, in special din cauza concedierilor si lipsei sau nepotrivirii de abilitati.
Tarile cu cel mai mic nivel de somaj pe termen lung sunt cele care, precum Danemarca si Luxemburg, o