Unul dintre cele mai spectaculoase baraje din România este cel de la Galbenu (judeţul Vâlcea), din apropierea Transalpinei. El a fost construit în 1974, pe pârâul Latoriţa, într-o microdepresiune situată la altitudinea de 1.308 metri, unde pârâul Latoriţa a creat un golf de toată frumuseţea, şi face parte din sistemul hidroenergetic al Lotrului. Stăvilarul a fost construit în dublu arc, fiind necesari 41.000 de metri cubi de beton pentru realizarea lui. El are o înălţime de 60 de metri şi o lungime la coronament de 172 de metri.
Barajul creează acumularea Galbenu, care adună peste 2,8 milioane de metri cubi de apă. Lacul Galbenu are o suprafaţă de 17 hectare, o adâncime de 49 de metri şi adună apele de pe 43,4 kilometri pătraţi. Apa adunată aici este transferată gravitaţional printr-o galerie de 4.000 de metri, în aducţiunea secundară care face legătura între staţia de pompe Petrimanu şi lacul Vidra. Lungimea reţelei de galerii este de 12.880 de metri.
Ape uzinate de Hidrocentrala Ciunget
Apele din lacul Galbenu sunt folosite pentru producerea curentului electric în cadrul hidrocentralei Ciunget. Aceasta este de o importanţă strategică pentru sistemul energetic naţional. Ea poate suplini orice colaps energetic, producând 510 MW la costuri minime. Ca element de comparaţie, Hidrocentrala de la Porţile de Fier are o putere instalată de aproximativ 1.167 MW, iar un reactor nuclear de la Cernavodă de 600 de MW.
De la punerea în funcţiune şi până în 2009, când a fost oprită pentru retehnologizare, Hidrocentrala Ciunget a produs 26 de milioane de MW, conferindu-i o importanţă strategică în economia sistemului energetic naţional.
Obiectiv turistic important
Lacul Galbenu este unul dintre cele mai importante obiective turistice din apropiere de Transalpina şi merită făcut un ocol pentru a-l vizita. El face parte di