Cunoscut ca un reputat profesor de matematică, Mihai Gavriluț (foto) are și o specializare mai puțin cunoscută, aceea de profesor de sport. Inspector școlar de specialitate, Mihai Gavriluț a fost elevul celebrilor profesori Alexandru Cojocaru și Constantinescu Nehoi.
La prima vedere, matematica și educația fizică nu au prea multe în comun. Pentru profesorul pensionar de matematică Mihai Gavriluț, atât matematica, cât și sportul reprezintă pasiuni de-o viață. Declarația sa de iubire este susținută de două diplome: diploma de profesor de matematică – după care îl cunosc, de altfel, cei mai mulți dintre romașcani – și diploma de profesor de educație fizică și sport, obținută la zece ani după prima specializare. Din ambiție și, în același timp, din plăcere. “Mie mi-au plăcut întotdeauna și matematica, și sportul. Din clasa a VII-a, am fost elevul celebrului profesor de matematică Alexandru Cojocaru, la care, deși se spunea că dă doar note mici la clasă, eu am avut întotdeauna doar nota maximă. De sport m-am apucat mai serios în clasa a IV-a, când am fost selectat pentru lotul de atletism de către profesorul Constantinescu Nehoi. Am făcut atletism de performanță“, a spus profesorul Mihai Gavriluță.
Odată ce a terminat liceul, i s-a părut firesc să meargă la Facultatea de Matematică. “Pe atunci, cei mai mulți dintre elevii buni mergeau la Facultatea de Matematică. Apoi, în număr mai mic, se îndreptau spre Arhitectură, spre Medicină și spre Politehnică. Din păcate, astăzi, mai puțin de 1% dintre vârfurile de la matematică din liceu aleg să urmeze Facultatea de Matematică“, a spus profesorul Mihai Gavriluț.
În 1962, a terminat cursurile Facultății de Matematică din Iași și, tot de atunci, a devenit profesor la Liceul “Roman-Vodă”, la care primise repartiție. După zece ani, a luat de la capăt studenția, de data asta la Institutul de Educație Fi