Un clujean îşi caută dreptatea la CEDO după ce a fost nevoit să se debranşeze de la sistemul centralizat de încălzire. El a rămas singurul din bloc fără centrală de apartament, iar restul locatarilor au decis să debranşeze întreg blocul de la reţeaua Regiei de Termoficare. În ţară, procesele intentate de clujean nu au avut succes.
Cazul lui Radu Munteanu, un clujean de 63 de ani, este unul des întâlnit în ultimii ani în Cluj-Napoca, oraş unde debranşările de la sistemul centralizat de încălzire sunt la ordinea zilei. Bărbatul a rămas fără încălzire după ce toţi vecinii săi şi-au montat centrale de apartament şi au decis să debranşeze blocul de la reţeaua de termoficare.
"Eu cred că fac cu banii ce vreau eu, dar nu asta e important. Stau împreună cu nepotul meu care are grad de handicap grav şi mi s-a recomandat că nu ar fi bine să avem centrală termică, el are devieri de comportament şi să nu se întâmple ceva", a menţionat Radu Munteanu, petent la CEDO.
Radu Munteanu susţine că de trei ierni se încălzeşte doar cu ajutorul aparatelor electrice. Asta în condiţiile în care nepotul său şi mama acestuia au locuit o vreme în apartament. Administratorul blocului susţine că nu are nimic personal cu vecinul său.
"Deoarece erau costurile mari şi oamenii care erau restul cu încălzire individualizată plăteau 30% din factura de încălzire a blocului şi la un moment dat în 2010 s-a decis debranşarea tuturor, adică blocului", a specificat Maria Sopon, administrator de bloc.
În urma proceselor pierdute în instanţele româneşti, Radu Munteanu a plătit mii de lei către asociaţia de locatari, mai precis datorii la cheltuielile comune ale blocului, penalizări şi cheltuieli de judecată. El speră ca în acest an CEDO să îi judece cazul în care reclamă încălcarea dreptului la proprietate, mai precis dreptul de a utiliza partea sa din vechea reţea comună de