Euro a fost salvat, iar criza care ameninţa existenţa monedei unice europene ţine acum de domeniul trecutului, a declarat preşedintele Comisiei Europene José Manuel Barroso. Optimismul său contrastează puternic cu avertismentele cancelarului german Angela Merkel că pentru zona euro urmează încă un an dificil şi ale analiştilor, care atrag atenţia că populaţia s-a săturat de austeritate.
"Cred că putem spune că pericolul care ameninţa existenţa euro a fost depăşit. Pentru 2013 întrebarea nu va fi dacă euro va sau nu va face implozie", a spus Barroso. Dar aceste declaraţii au fost făcute în Portugalia, ţara sa de origine şi al cărei preşedinte, Anibal Cavaco Silva, a atacat austeritatea impusă prin programul de salvare descriind condiţiile de bailout ca fiind o "nedreptate socială", potrivit EUobserver.
Săptămâna trecută, Barroso a recunoscut că Portugalia trece printr-o "situaţie adevărată de urgenţă socială".
Analiştii se tem că măsurile de austeritate cerute de Bruxelles în schimbul ajutoarelor financiare au ca efect recesiune profundă şi de durată în ţările de la periferia zonei euro.
Tăierile din serviciile publice esenţiale din Spania, Italia, Grecia şi Portugalia vor acutiza problema şomajului, ceea ce va provoca nervozitate socială şi mai mare, scrie The Guardian. Protestele de la începutul săptămânii de pe străzile Madridului subliniază tensiunile din interiorul zonei euro. Demonstranţii au condamnat politicile guvernului condus de premierul Mariano Rajoy, ale Bruxellesului şi Berlinului care stau la baza reducerilor de cheltuieli din sănătate şi la baza privatizărilor.
"Provocările pe termen mediu şi lung sunt încă mari. Promisiunea BCE de a acţiona nu reduce nevoia de austeritate şi reforme structurale şi nu îmbunătăţeşte cu nimic situaţia şomerilor, care devin din ce în ce mai mulţi", se arată într-o analiză a HSBC.