În timp ce unele femei plătesc bani grei ca să rămână însărcinate, altele nu renunţă la alcool pe toată durata sarcinii. Mai mult, în Eastern Cape, o zonă sărăcăcioasă din Africa de Sud, femeile beau acid de baterie cu drojdie, doar ca să ceară ajutoare sociale de la autorităţi.
Femeile însărcinate din Africa de Sud beau în mod intenţionat cantităţi impresionante de alcool, ca să le facă rău copiilor lor nenăscuţi, în încercarea de a câştiga mai mulţi bani din ajutoare sociale, scrie „The Daily Mail” în ediţia sa online. Potrivit Sky News, după ce nasc, aceste femei vor cere ajutoare de handicapat pentru copiii lor care se vor naşte cu malformaţii.
Gravidele din Eastern Cape beau câte cinci sau şase sticle de băutură contrafăcută, vândută ilegal în beciuri numite „shebeens”. „Licoarea” cu care se ameţesc zilnic este făcută din acid de baterie, apă şi drojdie.
„Dacă nu beau asta, mă simt de parcă aş fi bolnavă”, a declarat o femeie aflată în ultimele luni de sarcină. „Nu pot să dorm sau să gândesc limpede, dar când beau asta, mă simt mai bine şi pot face orice”, a continuat ea.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii a spus că numărul nou-născuţilor din zonă, care suferă de sindromul alcoolismului fetal se află într-o continuă creştere din 2002. De asemenea, acest sindrom este cel mai des întâlnit defect la naştere în Africa de Sud. Printre simptomele de care suferă nou-născuţii la venirea pe lume se numără defecte fizice şi de vorbire, dificultăţi de învăţare şi probleme de comportament.
Alocaţia unui copil sud-african se ridică la 18 lire sterline, însă unul cu dizabilităţi primeşte de la statul sud-african 87 de lire sterline.