Numărul tot mai mic de studenţi şi obligația de a întreține o clădire mult prea mare și costisitoare ar putea duce la desfiinţarea Extensiei.
Scăderea demografică și criza financiară din ultimii ani pun sub semnul întrebării viitorul Extensiei de la Sfântu Gheorghe a Univeristății Babeș-Bolyai. Ceea ce a început în urmă cu mai bine de zece ani ca un proiect ambițios, din dorința de a crea la Sfântu Gheorghe un centru universitar, a crescut în timp și a culminat cu construirea unui sediu impunător, numai bun pentru actul educației. Din păcate însă, avântul de la începutul anilor 2000 s-a mai domolit, secțiile de învățământ s-au uzat și nu a mai apărut probabil nimic provocator, iar acestea, combinate cu scăderea demografică, au împuținat drastic numărul studenților.
Directorul Extensiei – Secția Administrație Publică, prof. univ. Cziprián Kovács Loránd, spune că acțiunile la întâmplare de la începutul anilor 2000 încep să-și facă acum efectul într-un mod nu tocmai plăcut. Astfel, Extensia se confruntă pe de-o parte cu o scădere drastică a numărului de studenți și, pe de altă parte, cu obligația de a întreține o clădire mult prea mare și costisitoare.
Studenţi tot mai puţini
Potrivit lui Cziprián, dacă până în 2005 la Administrație Publică erau în jur de 120 de studenți pe fiecare an de studiu, adică peste 400 în total, acum numărul studenților din toți anii de studii este undeva la 170. La Secția Management, situația este și mai gravă, scăderea numărului de studenți atingând 70%: de la 1.000 de studenți pe toți anii de studii, s-a ajuns la 300 în prezent.
„Nu știu dacă a existat o concepție de dezvoltare a învățământului superior la nivel de Sfântu Gheorghe, un plan strategic – eu presupun că nu. Nu a existat un plan de acțiuni de susținere a Extensiei, s-a acționat mai degrabă la nivelul oportunităților, adică mai pe românește, la plezne