Un singur capriciu (nr. 24), amprenta unică a trei mari compozitori din perioade şi spaţii geografice diferite, Paganini, cel ce l-a compus, Lutoslawski şi Rachmaninov, cei ce au creat alte lucrări pornind de la aceeaşi temă, provoacă imaginaţia şi talentul pianistului Horia Mihail care oferă, la început de an, melomanilor din Bucureşti, Cluj şi Iaşi, un traseu muzical inedit dedicat centenarului compozitorului polonez Lutosławski.
Pianistul Horia Mihail, solist concertist al Orchestrelor şi Corurilor Radio, va interpreta singura lucrare care a supravieţuit dintre cele compuse de Witold Lutosławski în perioada celui de-al Doilea Război Mondial - Variaţiunile pe o temă de Paganini pentru pian si orchestră în trei concerte extraordinare în luna ianuarie: 10 şi 11 ianuarie (ora 19.00) - Bucureşti - Ateneu, 18 ianuarie (ora 19.00) - Cluj - Filarmonica din Cluj (Casa Universitarilor), 25 ianuarie (ora 19.00) – Iaşi - Filarmonica din Iaşi. În concertele din ţară, spectatorii vor asculta în interpretarea pianistului Horia Mihail şi Rapsodia pe o temă de Paganini, op. 43 (1934), creaţie a celebrului compozitor rus Serghei Rahmaninov.
La Bucureşti publicul va avea ocazia să audieze Variaţiuni pe o temă de Paganini pentru pian şi orchestră, lucrare compusă de Lutosławski în 1941, pentru două piane, dar revizuită 37 de ani mai târziu, în versiunea pentru pian şi orchestră. Concertele de la Ateneu vor fi susţinute de Orchestra simfonică "George Enescu", dirijor: Martin Panteleev. În programul serii sunt incluse şi „Patru piese sacre” semnate de Verdi, pentru a puncta seria de evenimente dedicate anului Verdi (două sute de ani de la naşterea compozitorului). Corul Filarmonicii "George Enescu" va fi dirijat de Iosif Ion Prunner.
La Cluj, spectatorii vor asculta în interpretarea pianistului Horia Mihail atât lucrarea lui Lutoslwaski inspirată de celebrul Ca