Noua directivă impusă de Uniunea Europeană interzice fumatul în taxiuri, parcuri de joacă pentru copii, maşini de serviciu sau universităţi, amenzile ajungând la 5.000 de lei.
O directivă UE impune țării noastre o nouă lege antifumat, prin care se restrânge fumatul în spații publice. Astfel, cel puțin teoretic, de la 1 ianuarie 2013 fumatul e interzis în taxiuri, mașini de serviciu, părculețe pentru copii și instituții de învățământ – inclusiv universități. Mai mult, restaurantele care se vor menține ca fiind pentru fumători vor trebui să interzică accesul minorilor. E însă foarte posibil ca noua lege să se izbească de rezistența românilor, cu atât mai mult cu cât, deocamdată, nimeni nu știe cine va aplica amenzile care pot urca până la 5.000 de lei pentru cei care vor fi prinși fumând în locuri nepermise.
Interzis oricum și până acum în instituțiile publice, școli sau spitale, fumatul nu a devenit însă o provocare pentru români, care și-au amenajat deja locuri speciale pentru fumat. Mai mult, există spații de fumat – neoficiale, desigur, inclusiv în spitale; la Spitalul Județean de Urgențe (SJU) Sfântu Gheorghe, de exemplu, pacienții internați la diversele secții ies, se strecoară pe scările exterioare și tot mai trag câte un fum.
Parcurile pentru copii ar putea scăpa de fumuri
Partea cea mai controversată a legii pare însă a fi cea referitoare la parcurile de copii, multor părinți nefumători displăcându-le faptul că în timp ce-și supraveghează copiii, alți părinți fumători nu au nicio problemă în a-și aprinde țigările de față cu cei mici, ba mai mult, aruncă mucurile pe jos, acolo unde cei mici se joacă.
„Mă deranjează când văd părinți care fumează în parcurile de copii, mai ales că aruncă pe jos chiștoacele de țigări care sunt foarte interesante pentru cei mici… adică se poate întâmpla lesne să pună mâna pe ele, să le bage în gură, de