Atât la teatru, cât şi la televizor, spectatorii caută numele actorilor deja consacraţi. Irina Margareta Nistor explică de ce doar puţini actori tineri au reuşit să-şi facă un nume
1 /.
În ultimii cinci ani, România a pierdut 18 actori excepţionali ai scenei şi filmului, iar marii artişti pe care îi mai avem au vârste înaintate. Deşi în fiecare an facultăţile de profil scot zeci de tineri actori, numele lor nu reuşesc să se fixeze în memoria publicului.
Nu-l poţi înlocui pe Radu Beligan
„Marii noştri actori nu pot fi înlocuiţi, ei reprezintă alte perioade. Peste tot în lume se întâmplă aşa. Nu văd cum cineva l-ar înlocui pe Radu Beligan. Nu cred că este posibil să-i înlocuieşti nici în rolurile pe care le-au făcut. Am văzut personajul Carol I, prima dată interpretat de Emanoil Petruţ şi apoi de Andi Vasluianu. N-a fost la fel...”, crede Irina Margareta Nistor.
Criticul de film atrage atenţia că trăim un paradox, apărut după 1989. Dacă înainte apariţiile obligatorii la TV, le asigura vizibilitate şi nototrietate artiştilor, acum, distribuirea în telenovele, serialele care sunt cele mai urmărite, le aduce un deserviciu. „Un actor bun este ca vinul: trebuie să se învechească, ca să capete valoare”, explică criticul. Nae Lăzărescu şi Vasile Muraru, doi actori de comedie care joacă de 30 de ani împreună: „Am avut doar două vedete: Dan Spătaru şi Ion Dolănescu”
Serialele de calitate, un avantaj
Irina Margareta Nistor este convinsă că soluţia ar fi producerea de mai multe seriale. „Este trist că nu mai avem seriale de calitate, care i-ar populariza”. Din punctul ei de vedere, printre actorii tineri cei mai valoroşi se înscriu: Vlad Ivanov, Andi Vasluianu, Mimi Brănescu şi Dragoş Bucur. „Dacă în cazul băieţilor pot să nominalizez, în cazul fetelor este greu să mă opresc asupra unui nume. În ultimul timp nici nu am văzut roluri marcante pen