Anul 2013 este considerat de unii comentatori ca fiind deja încărcat de tensiuni de ordin geopolitic şi economic. Tensiuni care riscă să se accentueze şi chiar să ia forme violente. Iranul, Siria, islamismul care cîştigă teren, fragilitatea economiei din ţările Europei de sud, rivalitatea dintre Japonia şi China, iată doar cîteva motive de serioasă îngrijorare. O analiză de Matei Vişniec.
2013 nu va fi un an calm, iar un comentator francez, Bernard Guetta, consideră chiar că el ascunde multe pericole pentru stabilitatea internaţională. El riscă să fie “anul iranian” în cazul în care Statele Unite vor fi puse în situaţia de a interveni militar pentru a opri programul nuclear al ayatolahilor. Practic Israelul aşteaptă ca administraţia Obama să rezolve problema în următoarele şase luni, ceea ce într-un fel şi preşedintele american şi-a asumat ca misiune.
El a afirmat clar că nu va permite Iranului să se doteze cu bomba atomică. Mai rămîne întrebarea: cum îi va convinge America pe şefii islamişti de la Teheran să renunţe la acest proiect şi dacă nu cumva o prea lungă tergiversare americană îi va obliga pe israelieni să intre direct în joc şi să bombardeze ei înşişi instalaţiile nucleare iraniene.
Într-un fel sau altul această problemă va trebui tranşată în cursul acestui an, iată ce spun experţii, cu destulă îngrijorare de altfel. Pentru că un eventual nou război împotriva Iranului lansat de americani ar însemna o sursă de instabilitate mondială, reacţii explozive în toată lumea musulmană şi destrămarea unor echilibre menţinute cît de cît pînă în prezent.
Criticat din nou pentru că Israelul îşi continuă politica de colonizare în teritoriile palestiniene, premierul israelian Benjamin Netaniahu a declarat marţi că nu acest lucru constituie un pericol pentru întreaga lume ci Siria şi Iranul. Există însă şi părerea celor care consideră că umilir