Guvernul a adoptat, în ședința de miercuri, ordonanța care stabilește că autoritățile locale sunt cele care decid dacă taxele locale vor fi indexate sau nu. Astfel, autorităţile locale pot adopta, pentru anul 2013, hotărâri privind reducerea nivelului valorilor impozabile, impozitelor, taxelor locale şi amenzilor prevăzute în hotărârea de guvern aprobată în 2012, cel mult până la nivelurile prevăzute prin hotărârile autorităţilor administraţiei publice locale respective, adoptate de către acestea pentru anul 2012, potrivit Mediafax.
Aceste hotărâri pot fi adoptate în cel mult 20 de zile de la intrarea în vigoare a ordonanței, iar sumele achitate de contribuabili peste nivelurile impozitelor şi taxelor locale aprobate prin hotărâri ale autorităţilor deliberative se compensează cu obligaţii de plată către bugetele locale, cu termene de plată viitoare sau se restituie la cerere.
În luna decembrie 2012, Guvernul a emis o hotărâre conform căreia nivelul taxelor locale prevăzute în grilă creşte în 2013 cu 16,05% ca urmare a indexării cu rata inflaţiei pe ultimii trei ani, precizând că, faţă de suma rezultată, autorităţile locale pot decide o creştere sau o scădere într-o marjă de 20%.
Aceleași sume pentru impozitul pe clădiri şi terenuri
Primarul municipiului Târgu Jiu, Florin Cârciumaru, declara la sfârșitul anului trecut că nu vor apărea modificări la taxele și impozitele plătite de contribuabilii din Târgu Jiu. Astfel, târgujienii vor plăti și anul acesta aceleași sume pentru impozitul pe clădiri şi pe terenuri, pentru impozitul pe mijloacele de transport, pentru impozitul pe spectacole, pentru taxele de eliberare a certificatelor, avizelor şi autorizaţiilor, taxa pentru examinarea în vederea obţinerii permisului de conducere, precum şi pentru sancţiuni.
Guvernul a adoptat, în ședința de miercuri, ordonanța care stabilește că autorit