Spitalele vrâncene vor fi plătite, anul acesta, în funcţie de clasificarea obţinută în anul 2011. Noul ministru al Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a declarat că intenţionează ca de la 1 martie, atunci când se vor stabili noile finanţări pentru anul în curs, unităţile sanitare cu paturi să fie plătite diferenţiat, în funcţie de gradul de competenţă. Până acum, tarifele erau identice pentru spitalele cu dotări de top, dar şi pentru cele comunale. „Ţinând cont că avem gradul III de competenţă, care este cel mai înalt grad din judeţ, sunt sigur că bugetul nu va avea de suferit. În plus, avem cea mai mare adresabilitate şi cea mai grea cazuistică din întreg judeţul. Sperăm că vom avea un buget mult mai mare pentru a putea pune în aplicare ceea ce ne-am propus, mai exact transformarea anumitor compartimente, a căror adresabilitatea este crescută, în secţii, respectiv diabet şi hematologie, dar şi rematologie. Am făcut demersuri pentru creşterea numărului de paturi de la 728 câte sunt în prezent la peste 800, la nivelul întregului spital“, a afirmat managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Focşani, Constantin Mîndrilă.
Managerul Spitalului Municipal Adjud, Gheorghe Bercea, este convins că unitatea pe care o conduce nu va avea de suferit din punct de vedere financiar. „Deşi suntem clasificaţi în categoria a IV-a, bugetul nu va avea de suferit deoarece indicele de complexitate al cazurilor este foarte mare. La noi în spital sunt tratate cazuri de urgenţe de o complexitate crescută. În plus, prin dotările care vor fi făcute şi prin medicii pe care îi vom coopta, complexitatea cazurilor va fi mare. Datorită bazinului geografic în care este situat spitalul, adresabilitatea este crescută“, a spus medicul Gheorghe Bercea.
Schimbarea modului de finanţare va aduce creşteri de buget importante pentru unele spitale, în special pentru spitalele mari, cu performanţă, dar şi