Grav bolnav, preşedintele Hugo Chavez nu va depune jurământul, astăzi, aşa cum prevede Constituţia, deschizând astfel o perioadă agitată pentru ţară. El este în continuare internat într-un spital din Cuba.
Adunarea Naţională a Venezuelei a acceptat cererea lui Hugo Chavez de a amâna ceremonia de învestitură, care trebuia să aibă loc astăzi. Preşedintelui reales i s-a acordat oricât timp are nevoie pentru însănătoşirea lui.
Acum, principala întrebare a venezuelenilor este cine va conduce ţara după 10 ianuarie? Guvernul insistă ca până la însănătoşirea lui Chavez ţara să fie condusă de vicepreşedintele Nicolas Maduro. Opoziţia consideră că de vineri cabinetul lui Maduro îşi pierde legitimitatea, aşa că de conducerea ţării trebuie să se ocupe preşedintele Parlamentului, Diosdado Cabello.
Opoziţia a cerut Curţiide Justiţie să se pronunţe asupra acestui „conflict de natură constituţională“.Liderul opoziţiei, Henrique Capriles, învins de Chavez în urma alegerilor prezidenţiale de la 7 octombrie, a cerut preşedinţilor latino-americani să nu se „preteze la jocul“ Guvernului, răspunzând la invitaţia de a veni în vizită, joi, în Venezuela, în contextul în care şefii statului bolivian Evo Morales – foarte apropiat de Chavez – şi uruguayanul Jose Mujica şi-au confirmat vizita. Preşedinta argentiniană Cristina Kirchner urmează să efectueze, astăzi, o vizită la Havana.
EFECTE ÎN REGIUNE
Moartea lui Chavez ar putea provoca unde de şoc în întreaga regiune şi ar putea pune în pericol supravieţuirea regimului comunist din Cuba, dependent de generozitatea liderului de la Caracas în ceea ce priveşte petrolul ieftin.
De asemenea, vor începe luptele pentru controlul ţării şi asupra bogăţiilor de petrol.
Miguel Oraa, un lider al opoziţiei, susţine că „dacă Chavez nu va mai exista, regimul se va prăbuşi. Imperiul v