Pădurarii vrânceni au încheiat pe profit anul trecut şi se estimează că şi acest an va fi unul profitabil. Conducerea Direcţiei Silvice Vrancea spune că, dincolo de datele economice, probabil că cel mai important lucru este reducerea cu 60% faţă de anul 2011 a contravenţiilor şi volumului de masă lemnoasă tăiat ilegal în pădurile administrate de pădurarii statului. În acelaşi timp, au crescut suprafeţele pe care s-au executat lucrări de împădurire şi regenerări naturale. Astfel, faţă de o suprafaţă programată de 330 hectare, silvicultorii au efectuat lucrări de împădurire şi regenerări pe o suprafaţă de 360 hectare. De asemenea, au fost executate lucrări de îngrijire a arboretului pe o suprafaţă de 1.722 hectare, comparativ cu programul de 1.494 hectare. „Majoritatea criteriilor de performanţă au fost îndeplinite. Ne-am încadrat în marja de profit şi de rentabilitate“, a precizat directorul Lucian Zanfir.
Depăşiri de plan au fost şi în ceea ce priveşte colectarea de fructe de pădure şi de plante medicinale. În schimb, silvicultorii nu au realizat programul la păstrăv şi carne de vânat. La păstrăv au fost obţinute 8,5 tone, comparativ cu programul de 9. Chiar şi aşa, recolta de păstrăv este considerată una foarte bună, ţinând cont de seceta de anul trecut. De asemenea, în ceea ce priveşte vânatul, anul trecut nu a fost împuşcat niciun urs şi niciun cerb. „Am avut cotă alocată însă nu am avut solicitări“, a explicat directorul Lucian Zanfir.
Principalele provocări ale anului 2013 sunt posibilele retrocedări de păduri şi o reorganizare a instituţiilor din silvicultură. În ceea ce priveşte retrocedările, acest lucru ar putea avea ca rezultat o diminuare a celor circa 52 mii hectare de pădure, de stat şi private, pe care le administrează acum DS Vrancea. Directorul Lucian Zanfir spune, referitor la restructurările şi implicit concedierile anunţate pentru R