Executivul condus de Victor Ponta a suplimentat lista categoriilor de demnitari care pot beneficia de locuinţe de serviciu.
Guvernul Ponta a modificat la finalul anului trecut, prin ordonanţa de urgenţă de reorganizare a Executivului, şi legislaţia privind categoriile de demnitari care pot beneficia de locuinţe de serviciu de la Regia Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS).
Guvernul i-a introdus în această categorie şi pe conducătorii instituţiilor publice ale administraţiei centrale, şefii de departamente, directorii generali şi secretarii generali adjuncţi. Vechea ordonanţă de urgenţă prevedea că de locuinţe de serviciu pot beneficia cei care ocupă funcţii de demnitate publică, sau funcţii asimilate acestora, secretarii generali, precum şi persoanele care sunt încadrate pe funcţii din cabinetul demnitarului în cadrul ministerelor, celorlalte organe de specialitate ale administraţiei publice centrale şi instituţiilor publice.
În cazul în care RA-APPS nu poate asigura o locuinţă de serviciu, beneficiarii pot închiria locuinţe de pe piaţa imobiliară, costurile fiind acoperite de la buget. Nu există o cifră oficială a numărului de persoane care pot beneficia de noile prevederi. Potrivit unor estimări neoficiale, din medii politice, ar fi vorba de aproximativ 200 de persoane în plus. Modificarea legislaţiei s-a produs în chiar prima şedinţă de Guvern a Cabinetului Ponta 2, în 22 decembrie 2012.
De ce sunt atractive vilele de protocol
RA-APPS deţine aproximativ 650 locuinţe de protocol şi de serviciu, peste 75 de vile şi mai mult de 250 hectare teren, ocupate de actuali sau foşti demnitari, iar în unele cazuri chiar de rudele acestora.
De-a lungul timpului, clientela politică a profitat din plin de vilele şi apartamentele RA-APPS. Motivul atracţiei: preţurile extrem de mici comparativ cu cele de pe piaţa liberă. Chiar şi după maj