In Viena, 37% dintre calatoriile zilnice ale cetatenilor se desfasoara cu transportul public in comun, iar pana in 2020 autoritatile locale intentioneaza sa creasca numarul calatorilor cu inca trei procente. Mai exact, aproximativ 2,5 milioane de persoane utilizeaza zilnic mijloacele de transport in comun. Cu un abonament anual de 365 de euro se poate circula oricat in Viena, in toata reteaua Wiener Linien (metrou, tramvaie, autobuze). In comparatie, in Bucuresti, pretul cumulat al abonamentelor anuale pentru metrou si RATB este de circa 300 de euro/an. Conditiile de transport difera insa substantial, la fel si numarul de calatori, RATB si METROREX insumand zilnic circa 1.200.000 de calatori, adica jumatate in raport cu Viena.
Ce retea de transport public are Viena
Metrou Viena Foto: Johannes Zinner Potrivit informatiilor trimise Wiener Linien (Liniile Vieneze) la solicitarea HotNews.ro, coloana vertrebrala a transportului in comun din Viena o constituie cele cinci linii de metrou, avand o lungime de 75 km si 101 de statii. Anual circula cu metroul in Viena peste 550 milioane de persoane. Metroul este operat de Wiener Linien (Liniile Vieneze) care gestioneaza si cele 28 de linii de tramvai si 90 de linii de autobuz. Liniile de tramvai insumeaza 172 km si 1.000 de statii, iar liniile de autobuz - 650 km si peste 3.300 statii.
Flota de transport in comun vieneza are aproximativ 500 de autobuze, 500 de tramvaie - dintre care jumatate sunt cu podea joasa - si 150 de garnituri de metrou. "Intervalele la care ajung mijloacele de transport in statie corespund numarului de calatori care circula pe linia respectiva si in functie de ore se creste si frecventa. La orele de varf metrourile circula in medie din 3 in 3 minute. In cazul liniilor de tramvaie si autobuze des folosite, acestea se succed la intervale de 3 minute", a declarat pentru HotNews.ro An