Preşedintele CSM, Oana Schmidt Hăineală, a declarat, miercuri, că nu s-a solicitat revocarea sa din funcţie, ci hotărârea prin care a fost aleasă în 4 ianuarie, precizând că asociaţiile magistraţilor nu au invocat vicii de procedură, ci doar cutuma că şeful Consiliului trebuie să fie judecător.
"Este o diferenţă. Ca act administrativ poate fi revocat, retractat de organul emitent până la momentul în care intră în circuitul civil şi începe să producă efecte juridice. Acest moment s-a produs luni. Practic, mandatul de preşedinte al CSM a început să curgă de luni", a spus Oana Schmidt Hăineală.
Ea a adăugat că, analizând în mod public, transparent, s-a respins cu 11 voturi cererea de revocare a hotărârii prin care a fost aleasă preşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii.
Oana Schmidt Hăineală a precizat că asociaţiile magistraţilor, respectiv Uniunea Naţională a Judecătorilor din România şi Asociaţia Magistraţilor din România, nu au invocat vicii de procedură, ci doar cutuma că şeful CSM trebuie să fie un judecător, însă, potrivit Legii 317, acest lucru nu este obligatoriu.
Legea 317 prevede că preşedintele şi vicepreşedintele CSM trebuie să fie un judecător sau procuror, iar secţiile să fie conduse de un judecător sau procuror.
Hăineală a spus că există procesele verbale ale şedinţei Plenului CSM din 4 ianuarie, inclusiv înregistrările care relevă rezultatul votului.
Întrebată cum o să vadă Comisia Europeană situaţia creată în urma protestelor magistraţilor, Oana Schmidt Hăineală a spus că este foarte greu să anticipeze în acest moment, dar că, probabil, CE va urmări şi se aşteaptă "la o atitudine echilibrată din partea actorilor implicaţi".
Totodată, Oana Schmidt Hăineală a mai spus că nu crede că CSM va avea o "bilă neagră", precizând că este o părere personală.
Ea a precizat că s-ar fi aşteptat din partea