Guvernul a adoptat ordonanţa care stabileşte că indexarea taxelor locale este la latitudinea autorităţilor locale şi nu reprezintă o obligaţie impusă de la nivel central, în contextul în care multe administraţii au decis deja majorarea taxelor invocând tocmai decizia de anul trecut a Guvernului.
Proiectul de ordonanţă de urgenţă aprobat astăzi dă dreptul autorităţilor locale să aleagă dacă indexează taxele în 2013. Ordonanţa a fost adoptată în şedinţa de miercuri a Executivului.
Potrivit OUG, autorităţile locale nu vor fi obligate să crească taxele locale în acest an cu rata inflaţiei pe ultimii trei ani, adică 16,05%.
De asemenea, cei care au plătit deja taxe mărite, în cazul în care primarii vor decide să le reducă la loc, vor primi înapoi sumele plătite, scrie Economica.net.
Premierul Ponta a atenţionat că aceste taxe reprezintă o sursă de venituri a administraţiei locale, deoarece primarii nu vor primi în compensaţie bani din bugetul central.
"Dacă nu se măresc taxele, nici nu vin bani de la bugetul de stat. Nu pentru domnul Boc, pentru că e în opoziţie, nici pentru primarii noştri. Nu mai vin cei 16% de la bugetul de stat, că de la bugetul de stat trebuie să plătim salarii, pensii, să facem investiţii publice, să plătim la sănătate ce avem de plătit, la educaţie. E într-adevăr autonomie locală. Dacă le ajung banii din 2012 e foarte bine (...), dacă nu, indexarea doar cu rata inflaţiei e un lucru normal care s-a înfăptuit întotdeauna", a spus premierul la începutul şedinţei de Guvern.
Ordonanţa va fi publicată tot miercuri în Monitorul Oficial, conform declaraţiilor premierului Victor Ponta.
Taxele şi impozitele locale au fost deja majorate în mai multe oraşe din ţară. Locuitorii din Arad, Iaşi, Bistriţa şi Baia Mare vor plăti dări mai mari cu 16%.