Trei sferturi dintre români consideră că în ultimul deceniu s-a deteriorat calitatea aerului din România, iar peste jumătate consideră că plafoanele naţionale de emisie nu sunt adecvate, potrivit unui studiu Eurobarometru publicat miercuri de Comisia Europeană.
De asemenea, media exprimată la nivel european privind deteriorarea calităţii aerului în celelalte 26 de state membre este de numai 56%, comparativ cu procentul de 74% din România.
Potrivit Eurobarometrului, 54% dintre români consideră că plafoanele naţionale de emisie nu sunt adecvate şi ar trebui întărite, în timp ce 23% cred că acestea nu trebuie modificate.
Un număr de 51% dintre români consideră că şi standardele UE privind calitatea aerului ar trebui întărite, 28% considerând că acestea sunt adecvate. Circa 74% dintre români şi-ar dori ca UE să intervină cu măsuri suplimentare pentru asigurarea calităţii aerului.
Totodată, 39% dintre români cred că provocările legate de poluarea aerului pot fi cel mai bine rezolvate la nivel european, 35% consideră că nivelul local este cel mai indicat, iar 23% au menţionat nivelul naţional.
Pe de altă parte, 39% dintre români îşi doresc controale mai stricte ale poluării la activităţile industriale şi de producţie a energiei, 20% cred că ar trebui oferite stimulente financiare pentru produsele cu emisii reduse, 35% consideră că este nevoie de o mai bună informare publică în acest sens, 30% vor controale mai stricte privind emisiile maşinilor şi camioanelor, 21% consideră necesară restricţionarea traficului auto în oraşele poluate, 29% vor introducerea unei legislaţii mai stricte privind calitatea aerului, iar 15% şi-ar dori taxe mai mari pentru activităţile care implică poluarea aerului.
Comparativ, în Italia nu mai puţin de 81% dintre intervievaţi sunt de părere că s-a deteriorat în ultimul deceniu calitatea aerului din ţara lor