Motor de creştere economică în Europa şi atentă la problemele fiscale ale altor state, Germania riscă să devină "bolnavul Europei" dacă nu va rezolva propriile deficienţe, în primul rând profesionalizarea forţei de muncă viitoare, crede Joerg Asmussen, membru în consiliul director al BCE.
Asmussen declara anul trecut că toate ţările din zona euro, inclusiv Germania şi Franţa, trebuie să-şi reformeze economia şi să facă eforturi mai mari pentru a-şi păstra nivelul de trai. Investitorii, economiştii şi diverşi oficiali au avertizat deja Germania că neglijează propriile probleme, precum îmtăbrânirea populaţiei, creşterea costurilor forţei de muncă şi scăderea competitivităţii economice la nivel global, mai atentă la impunerea măsurilor de austeritate în alte ţări, potrivit unei analize Bloomberg, citate de Mediafax.
Zona euro ar fi fost probabil deja despărţită fără Angela Merkel şi sprijinul acordat de alegătorii germani bailouturilor şi garanţilor de 300 de miliarde de euro acordate statelor aflate în dificultate. Pe de altă parte, ambiţia de a rezolva problemele Europei i-a distras atenţia cancelarului german de la problemele economice de acasă, unde costurile cu forţa de muncă înregistrează cea mai abruptă creştere din ultimul deceniu, punând în pericol competitivitatea economiei şi progresele reuşite în timpul guvernării lui Gergard Schroeder.
"Merkel trebuie să facă ce poate cu cărţile pe care i le-a împărţit istoria, iar Europa a fost prioritatea. Dar trebuie să faci mai multe în acelaşi timp, iar acum este clar că lucrurile trebuie să se schimbe şi acasă", comentează pentru Bloomberg Irwin Collier, profesor de economie la Freie Universitaet, Berlin.
În timpul mandatului lui Merkel, aflată la putere din 2005, economia a mers bine fără prea multe intervenţii din partea statului. Şomajul a scăzut la cel mai redus