Cel mai mare centru universitar din provincie nu mai organizează teste de limbă TOEFL, de doi ani; în schimb, cine doreşte acest certificat trebuie să mergă, cel mai aproape, în Oradea sau Baia Mare.
Până în urmă cu doi ani testele TOEFL erau organizate la catedra de limba engleză de la Facultatea de Litere, în organizarea profesorului Dorin Chira. El a reziliat însă contractul, în urmă cu doi ani. "Ne-au cerut să trecem de la teste pe hârtie la teste pe calculator, pe Internet, şi impuneau săli mari, cu multe calculatoare conectate la Internet; aşa, am reziliat contractul", spune el. "Am renunţat. Înainte era pe hârtie, frumos, acest test se făcea la noi din anii '80. Dar m-am săturat, a ajuns. Colaboram foarte bine, dar sunt mai în vârstă deja. Nu mai merg lucrurile astea".
Ce soluţii are acum un clujean care vrea să dea un test de limbă? Pleacă în centrele universitare din vecinătate - cele mai apropiate fiind Oradea şi Baia Mare - sau optează pentru testul Cambridge, organizat de British Council. Acesta din urmă, spre deosebire de TOEFL care are o valabilitate de doar doi ani, poate fi utilizat toată viaţa. "Nu cred că e o pierdere (faptul că la Cluj nu mai pot fi organizate teste TOEFL - n.red.)", adaugă profesorul clujean. "Cine vrea un test, poate să se înscrie pentru Cambridge. Se lucrează foarte frumos şi testul e valabil pentru toată viaţa. Toefl nu mai e la modă, îl cereau americanii aşa ... dacă sunt universităţi care cer un test de limbă. Bătălia cea mare este pentru Cambridge-uri, le recomand, sunt valabile toată viaţa. TOEFL e mai subţirel, mai uşurel, practic e o hârtiuţă, nu o diplomă; dacă posezi un Cambridge demonstrezi că eşti vorbitor de engleză".
Concluzia profesorului care a organizat teste de limbă timp de 30 de ani la Cluj - TOEFL nu merită efortul, oricum: "aveam 10-15 doritori pe sesiune, de trei ori pe an; la Cambridge