Trimisul Kosovo la Uniunea Europeana a afirmat ca propunerea Serbiei de a acorda autonomie sarbilor din nordul Kosovo este o incercare de a-i diviza tara.
Ilir Dugolli a declarat ca: "E limpede impresia ca nu au renuntat la ideea de divizare... Noi respingem cu putere propunere si majoritatea vecinilor nostri o resping, deoarece ar avea consecinte grave nu doar pentru noi ci si pentru aceste tari", scrie EU Observer.
Cum si enclavele etnicilor sarbi si albanezi din Bosnia, Macedonia si Serbia aspira la autonomie, orice schimbare a actualelor granite din regiune ar conduce la instabilitate, a aratat acesta.
"Noi consideram ca aceasta incercare a Serbiei este o confirmare a planului lor, a sperantelor lor de a se mai juca cu granitele", a explicat oficialul.
Declaratiile lui Dugolli vin inainte de discutiile mediate de UE intre Serbia si Kosovo, la Bruxelles, la 17 ianuarie. Daca se inregistreaza progrese in aceste discutii in sensul normalizarii relatiilor, statele membre UE vor decide sa deschida negocierile de aderare la UE cu Serbia in urmatoarele luni sau nu.
Dugolli a facut aceste afirmatii dupa ce premierul sarb, Ivica Dacic, a declarat, miercuri, la Belgrad, ca guvernul a adoptat oficial o "platforma" pentru nordul Kosovo. "Platforma" este secreta, insa potrivit informatiilor obtinute de presa, se mentioneaza drept model regiunea spaniola autonoma Catalonia.
Enclava etnica sarba este o zona in care nu au acces autoritatile kosovare si este condusa si finantata de Serbia. Diplomatii UE si NATO considera situatia drept "conflict inghetat", cu rabufniri sporadice de violente din partea structurilor sarbe paramilitare si de crima organizata.
"Platforma" lui Dacic vorbeste si despre faptul ca nordul Kosovo ar trebui sa fie o zona demilitarizata controlata de propria polite si proprii