Programul de screening de cancer de col uterin va avea alocate fonduri suplimentare în 2013, pentru perioada imediat următoare fiind pregătit un pilot care se va desfăşura în Capitală, cu scopul de a se vedea dacă sunt atinse obiectivele, a anunţat, joi, ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu
"Am convenit, împreună cu Asociaţia Bolnavilor de Cancer şi cu Fundaţia Renaşterea, ca acest proiect să se deruleze pilot în 2013 numai în Bucureşti, pentru a vedea deficienţele programului, dacă vor exista. Pornesc de la premisa că niciodată nu putem să elaborăm un proiect perfect. Orice proiect este perfectibil, dar putem să-l îmbunătăţim, iar pentru aceasta trebuie să facem un pilot mare, iar un pilot mai mare nu poate fi decât în Capitală", a explicat, ministrul la masa rotundă cu tema "Radiografia sistemului de sănătate în 2012 şi perspective pentru 2013", organizată de Alianţa Pacienţilor Cronici din România (APCR).
La sfârşitul anului, Ministerul Sănătăţii (MS) va analiza dacă obiectivele propuse şi-au atins scopul şi dacă proiectul va putea fi dezvoltat în 2014 şi în judeţe.
"Vrem ca în trei ani să finalizăm screeningul pentru cancer de col uterin pentru toată populaţia eligibilă. Tot cu Renaşterea şi alte asociaţii, încercăm să construim un mecanism prin care să reluăm campania de informare şi de comunicare pe vaccinarea împotriva cancerului de col uterin. Sunt tot mai multe mame, medici, profesori, diriginţi, care consideră că această vaccinare este binevenită, este necesară. MS este dispus să facă un asemenea program. Când vom avea liste certe, vom încheia contract cu furnizorul de vaccin, cu decontare numai pentru ceea ce se vaccinează efectiv, pentru ceea ce avem liste", a adăugat ministrul.
Cu acelaşi prilej, Eugen Nicolăescu a ţinut să precizeze că, din informaţiile pe care le are, la campania de vaccinare HPV din 2008-2010 au fost "man