Prefectul Sorin Rednic, în calitatea sa de preşedinte al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, a făcut astăzi o prezentare a activităţii CJSU Maramureş pe anul trecut.
Potrivit datelor furnizate de către Sorin Rednic, fenomenele meteorologice periculoase au afectat 11 unităţi administrativ-teritoriale în anul 2012, oraşul Ulmeni, respectiv comunele Coroieni, Mireşu Mare, Bistra, Suciu de Sus, Moisei, Rona de Sus, Cicârlău, Copalnic Mănăştur, Boiu Mare şi Poienile de Sub Munte. Valoarea totală pagubelor produse a fost de 21.488.765,6 lei.
"Ninsorile abundente din luna februarie au produs pagube în valoare de 128.665 lei, în comuna Coroieni (prăbuşire acoperiş casă), respectiv Mireşu Mare (distrugere solarii). Precipitaţiile mixte din lunile martie şi aprilie au contribuit la producerea unei alunecări de teren în comuna Coroieni, fiind afectată curtea şcolii, reactivarea alunecării de teren în localitatea Chelinţa şi eroziunea DJ 185, în localitatea Bistra, pagubele fiind în valoare de 16.011.200.
Luna iunie s-a caracterizat prin precipitaţii abundente. S-au produs inundaţii ce au afectat localităţile Coroieni, Suciu de Sus, Rona de Sus, Moisei, Cicârlău, Boiu Mare, Copalnic Mănăştur, iar la Chelinţa pe fondul precipitaţiilor s-a reactivat alunecarea de teren. Comisiile de specialitate au evaluat pagubele produse la valoarea de 5.220.900,6 lei.
În luna iulie valoarea pagubelor a fost de 128.000 lei ( au fost afectate de inundaţii comuna Poienile de Sub Munte, iar un obiectiv din administrarea Sistemului de Gospodărire a Apelor Maramureş prăbuşirea unui zid de sprijin amplasat pe Valea Neagră, municipiul Baia Mare).
Maramureşul s-a confruntat în anul 2012 cu inundaţii şi vijelii (comuna Coroieni şi Suciu de Sus); alunecări de teren ( localităţile :Chelinţa, Finteuşu Mare, Baia Sprie); incendii de vegetaţie forestieră în Munţii Gutâi