Lipsa de energie, durerea de cap, starea de ameţeală şi tremurăturile pot fi manifestări ale scăderii glicemiei. Problema apare, cel mai adesea, atunci când nu mănânci multe ore, în cazul dietelor drastice, dar şi pe fondul unor afecţiuni serioase.
Nivelul de glucoză din sânge, principala sursă de energie a organismului, depinde de mai mulţi factori: ce şi cât mănânci, câtă mişcare faci, ce medicamente iei şi de ce afecţiuni suferi. Uneori, cauza căderii bruşte de glicemie este evidentă şi are legătură fie cu efortul fizic depus, fie cu omiterea unei mese. Însă dacă nivelul glicemiei scade în mod repetat şi aparent fără motiv, este cazul să mergi la un consult.
Stilul de viaţă influenţează glicemia
Dacă ai sărit peste micul dejun şi prânz, este normal ca nivelul tău de energie şi, prin urmare, glicemia să scadă foarte mult. Însă în momentul în care mănânci, zahărul din alimente trece în sânge, iar glicemia revine la valorile normale.
Dacă, în schimb, ţii cură de slăbire şi mănânci doar alimente cu foarte puţine calorii, cu siguranţă suferi de hipoglicemie.
De asemenea, consumul excesiv de alcool duce la o reducere bruscă a glucozei în sânge. Specialiştii avertizează că abuzul de băuturi alcoolice conduce la scăderea glicemiei şi la sporirea secreţiei de insulină, hormonul care reglează metabolismul glucidelor.
Diabet, în fazele incipiente
Deşi diabetul zaharat de tip 2 (non-insulinodependent) este caracterizat în primul rând printr-un exces glicemic, în primele faze ale acestei afecţiuni pot apărea pusee de hipoglicemie, cauzate de o creştere bruscă a producţiei de insulină.
Pot exista tumori la nivelul pancreasului
Una dintre cauzele căderilor bruşte şi repetate de glicemie o reprezintă apariţia unei tumori la nivelul insulelor lui Langerhans, porţiunea pancreasului care secretă insulină. Aceste tumori fac ca pan