Cazul copiilor decedaţi în incendiul din judeţul Bacău a fost sesizat în noiembrie, printr-un apel anonim, la Telefonul Copilului, iar tatăl ar fi cerut, în decembrie, instituţionalizarea minorilor, a declarat, pentru MEDIAFAX, directorul executiv al Asociaţiei Telefonul Copilului, Cătălina Florea.
"Din informaţiile pe care asociaţia le deţine, cazul se află atât în atenţia Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Bacău, cât şi în atenţia Primăriei Măgura, încă din luna noiembrie a anului trecut. De asemenea, tatăl însuşi a solicitat instituţionalizarea copiilor în luna decembrie a anului trecut, însă Primăria Comunei Măgura nu a considerat că această măsură se impune în urma anchetei sociale", a declarat Cătălina Florea.
Directorul executiv de la Asociaţia Telefonul Copilului a precizat că situaţia celor patru copii a fost semnalată la Telefonul Copilului, în noiembrie 2012, de către o persoană care a dorit să rămână anonimă, iar în urma acestui apel asociaţia a sesizat Direcţia Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Bacău.
"Autorităţile trebuie să ia atitudine faţă de stadiul actual al sistemului naţional de protecţie al copilului, lipsit de resurse umane şi financiare, un sistem în care anchetele sociale în mediul rural sunt efectuate, în România anului 2013, de lucrători sociali şi de lucrători agricoli", a mai spus Florea.
Contactat de MEDIAFAX, directorul general de la DGASPC Bacău, Sorin Braşoveanu, a confirmat că acest caz era, din noiembrie 2012, în atenţia instituţiei pe care o conduce.
Braşoveanu a precizat că, în momentul în care s-a primit sesizarea de la Telefonul Copilului, s-a dispus efectuarea unei anchete sociale. "Am trimis şi echipă de la Bacău şi, când au ajuns acolo, copiii erau la masă cu tatăl lor. Condiţiile erau modeste, dar în casă era cald, ei erau îngrijiţi ş