Medicii de familie atrag atenţia pacienţilor că nu pot primi concediu medical în urma unei consultaţii la Unitatea de Primire a Urgenţelor. În plus, medicii nu le pot scrie pacienţilor reţete compensate sau gratuite doar pe baza datelor din biletul de externare din spital.
Toate aceste precizări au fost făcute de medicii de familie după ce au primit solicitări din partea pacienţilor de a transcrie pe reţete compensate sau gratuite tratamentul primit pe reţete simple sau doar menţionat în biletul de externare din spital, precum și de a elibera certificate de concediu medical pentru pacienții consultați la camera de gardă a spitalelor.
Medicii de familie explică de ce nu pot elibera reţete medicale în aceste condiţii. „Aceste fapte contravin prevederilor menţionate în actele normative în vigoare, referitoare la eliberarea reţetelor compensate şi gratuite numai ca urmare a actului medical propriu şi interzicerea transcrierii actelor medicale rezultate în urma consultului altui medic. De asemenea, aceste fapte contravin şi Codului de Deontologie Medicală al Colegiului Medicilor din România, privind finalizarea actului medical propriu, prin eliberarea unui document care încheie consultația (scrisoare medicală, rețetă, formular de concediu)”, se arată într-o scrisoare a Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti.
Medicii de familie subliniază că indiferent de locul și modul în care a fost consultat pacientul în cadrul spitalului (internare continuă, internare ambulatorie, consultație în ambulatoriul de specialitate, control, consultație la camera de gardă), în cazul în care a fost recomandat un tratament medicamentos, medicul din spital are obligația să prescrie acest tratament în regim compensat sau gratuit, folosind doar formularele aprobate de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate în acest