* Unităţile mici ar putea pune lacăt pe uşă dacă serviciile medicale prestate vor fi considerate neperformante
Spitalele buzoiene vor fi plătite, anul acesta, în funcţie de clasificarea obţinută în anul 2011. Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a declarat că intenţionează ca, de la 1 martie, atunci când se vor stabili noile finanţări pentru anul în curs, unităţile sanitare cu paturi să fie plătite diferenţiat, în funcţie de gradul de competenţă.
Până acum, tarifele erau identice pentru spitalele cu dotări de top, dar şi pentru cele comunale. “Vom avea tarif pe caz ponderat modificat în funcţie de clasificarea spitalului. Astăzi sunt tarife pe caz ponderat la spitale de gradul I mai mici decât la spitale de gradul IV. De aceea şi spun că nu va mai fi niciun spital de gradul I cu tarif pe caz ponderat mai mic decât spitale clasificate mai jos”, a declarat ministrul Sănătăţii. Schimbarea modului de finanţare va aduce creşteri de buget importante pentru unele spitale, în special pentru spitalele mari, cu performanţă, dar şi scăderi acolo unde nu există servicii medicale performante. Dacă plata se va face în funcţie de clasificare, cel mai mare buget îl va primi Spitalul Judeţean de Urgenţă Buzău.
Afectate de clasificare
Din cauza noilor reguli impuse de Ministerul Sănătăţii în 2011, presiunea financiară asupra tuturor spitalelor din judeţ a fost tot mai mare, întrucât nicio unitate medicală n-a reuşit să se ridice mai sus de clasa a treia de competenţă medie. Este vorba despre Spitalul Judeţean de Urgenţă, în timp ce unităţile sanitare din Râmnicu Sărat, Nehoiu şi Săpoca au fost încadrate în nivelul IV de competenţă, respectiv gradul V de competenţă limitată în cazul spitalului din Smeeni. Trei dintre ele tind să urce un grad de competenţă astfel încât şi sumele care vor veni să fie mai mari. Ministerul Sănătăţii a decis în 20