Deputatul UDMR Cseke Attila a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că anul acesta cel puţin jumătate dintre serviciile publice deconcentrate vor căpăta autonomie administrativă, descentralizarea acestora făcând parte din programul de guvernare al coaliţiei USL.
Mai bine local
Autorul celei mai mari descentralizări din ultimii zece ani din România, după ce, ministrul al Sănătăţii fiind, a trecut 373 de spitale din administrarea ministerului în cea a autorităţilor locale şi judeţene, Cseke Attila s-a declarat susţinătorul ideilor cuprinse în programul de guvernare al alianţei USL privind descentralizarea serviciilor publice deconcentrate.
"Aceste servicii pot funcţiona mai bine şi mai eficient dacă sunt în subordinea autorităţilor locale şi judeţene", crede deputatul, exemplificând câteva dintre deconcentratele care ar putea fi descentralizate: Agenţia Judeţeană pentru Ocupare şi Formare Profesională, Agenţia pentru Protecţia Mediului, Direcţia Judeţeană de Tineret, Centrul pentru Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog şi Sport şi Direcţia pentru Agricultură.
Potrivit lui Cseke, în Bihor cel puţin jumătate dintre serviciile publice deconcentrate, "dacă nu chiar două treimi", pot fi descentralizate, trecând astfel de sub autoritatea prefectului în subordinea administraţiilor publice locale şi judeţene. Cseke crede că descentralizarea deconcentratelor se va produce curând, "cel mult până în vară, pentru că nu există niciun fel de impediment, nici măcar politic".
Vizavi de un alt principiu al descentralizării cuprins în programul actualei guvernări, susţinut şi de UDMR, cel al reformării sistemului salarial din instituţiile publice pe criterii de performanţă, deputatul bihorean spune că este o idee bună, dar nu vede de unde se vor găsi resursele financiare pentru a fi pusă în practică.
"Promovarea stimulării performanţei profe