Eşti însărcinată şi vrei să îţi cunoşti drepturile? Este bine să te informezi încă de la începutul sarcinii pentru a afla tot ceea ce este prevăzut în lege pentru tine şi bebeluşul tău. Concediul de maternitate se acordă de medicul de specialitate obstetrică-ginecologie care îţi supraveghează sarcina sau de către medicul tău de familie.
Acesta se acordă femeilor care au cel puţin o lună de stagiu de cotizare sau stagiu asimilat în ultimele 12 luni anterioare lunii de acordare a concediului maternal. Indemnizaţia de concediu prenatal şi postnatal este în valoare de 85% din salariul brut avut pe luna lucrată. Conform Legii 19/2000, concediul de maternitate are 126 de zile, după cum urmează: Concediul prenatal, care se poate acorda 63 de zile; Concediu postnatal, care se poate acorda pe o perioadă de 63 de zile după naştere (obligatoriu, prin lege, lăuzele trebuie să stea 42 de zile în concediu postnatal).
Dacă sarcina este dificilă, medicul poate acorda mai multe zile de concediu prenatal, faţă de cele 63 de zile acordate prin lege.
Angajatorul nu poate concedia salariatele gravide, care au născut recent sau alăptează, pe cele aflate în concediu de risc maternal sau în concediu de maternitate, în concediu de creştere copil până la vârsta de doi ani, respectiv trei ani pentru copilul cu handicap, în concediu de îngrijire copil bolnav până la vârsta de şapte ani, respectiv 18 ani pentru copilul cu handicap. Excepţie fac situaţiile de reorganizare judiciară sau falimentul angajatorului, în condiţiile legii.
Stimulent de inserţie de 500 lei
De asemenea, trebuie să ştiţi că plafoanele de acordare a indemnizaţiei de creştere copil rămân nemodificate. Astfel, în cazul indemnizaţiei până la vârsta de un an a copilului (trei ani în cazul copilului cu handicap) limita minimă va fi de 600 de lei lunar, iar cea maximă de 3.400 de lei